Det kan godt være, Kim Larsen sang, at livet er langt, og lykken er kort – men er der én ting, livet er for kort til… Så er det at drikke lunkne sodavand på stranden eller campingturen.
I dag findes der et væld af muligheder, når det kommer til kølebokse. Og du kan derfor være helt sikker på, at menuen på din campingtur sagtens kan bestå af andet end lunkne bajere og dåsemad.
Indhold i artiklen
Vælg den rigtige køleboks
Der er i dag ikke mange campister tilbage, der holder ferie uden en køleboks. Går du en tur rundt hos din lokale campingforhandler, vil du dog lynhurtigt blive overvældet af alle de mange muligheder, du har at vælge imellem.
Og så bliver det hurtigt som at vælge film lørdag aften: Du ender med at bruge så lang tid på at kigge på alle dine mange muligheder, at du går tomhændet derfra.
At sige udbuddet af køletasker er stort, er måske årtiets underdrivelse. I dag kan du få kølebokse i stort set alle prisklasser, og det er ikke ligefrem fordi, det gør valget nemmere. For det er ikke sikkert, at hverken den billigste eller den dyreste er den bedste løsning for dig.
Så hvordan vælger du lige den rigtige i første hug?
Få det forkromede overblik over det store udvalg af kølebokse
Ja, der findes et hav af kølebokse. Men helt generelt kan kølebokse deles op i 4 forskellige typer, der er gode til hver sin ting – til hver sin tid.
Der findes som udgangspunkt 4 forskellige typer kølebokse:
- Kølebokse/køletasker til fryseelementer
- Absorptionskølebokse
- Termoelektriske kølebokse
- Kompressorkølebokse
Så i hvilken kategori er det, du skal lægge dine penge? Det kan du blive lidt klogere på her, hvor du får en kort gennemgang af, hvad de forskellige typer kan.
1. Kølebokse med fryseelementer – god til udflugter og korte ture
Køleboksen med fryseelementer er den mest basale kategori. Det er dem, du kender fra turen til forlystelsesparken, stranden eller en picnic.
Den slags køleboks består af en isoleret kasse, hvori du putter et eller flere fryseelementer. Boksen, eller køletasken, holder så på den kulde, som fryseelementerne afgiver.
Men på et tidspunkt tør fryseelementerne op, og så kan du nok godt regne ud, at kulden gør det samme.
Køletasken/køleboksen med fryseelementer er altså rigtig fin til kortere ture og udflugter, da den er let at bære og ikke kræver hverken el eller elektronik.
Fordele:
- Der er ingen teknik, og køleboksen har ikke brug for nogen strømkilde
- Larmer ikke
- Findes i mange størrelser
- Kan fås som både hårde kølebokse og bløde køletasker
- Billige
Ulemper:
- Svært ved at holde temperaturen i høj varme
- Holder ikke noget koldt over længere tid
- Du skal bruge køleelementer eller alternativt isterninger
2. Absorptionskølebokse – God til camping, men dyr i drift
Absorptionskølebokse er baseret på absorptionskøleteknologien. Ja, det lyder måske en smule… langhåret. Men i korte træk fungerer det ved, at der produceres kulde ud fra varme.
Den lange forklaring vil jeg spare dig for her. I stedet vil jeg nøjes med at fortælle dig, at absorptionskølebokse er et godt valg til camping, da du kan få en køleboks, der drives af el (både 12V og 230V).
De fleste køleskabe og kølebokse i campingvogne er baseret på netop den her form for teknologi. For at få fingrene i sådan en krabat, skal du selvfølgelig lægge lidt flere knaster end med en køletaske, der har fryseelementer. Til gengæld får du et pålideligt køleskab, der er lydløs i drift, og som med garanti kan holde dine madvarer kolde på campingturen.
Hvis du gerne vil holde strømforbruget på et minimum, kan det dog være, at du skal se efter en af de andre kategorier – denne slags køleboks har nemlig et forholdsvist højt strømforbrug.
Absorptionskøleboksen er et godt valg til camping, da du får en pålideligt køleskab med forholdsvis høj kapacitet – men vær dog opmærksom på strømforbruget.
Fordele:
- Kan også bruges, når du ikke har adgang til strøm
- Lydløs i drift
Ulemper:
- Højt strømforbrug
- Forholdsvis høj pris
- Køleevnen er afhængig af temperaturen omkring
3. Termoelektriske kølebokse – God køleboks til bil med 12V
Det termoelektriske køleskab er en budgetvenlig løsning, der stadig kører over strøm (12V, 24V eller 230V). Køleboksen fungerer ved, at der opstår kulde, når strømmen bliver sendt gennem to forskellige metaltyper.
Den termoelektriske køleboks vejer ikke meget, og du kan placere den, som du har lyst til. Den eneste ulempe er dog, at køleeffekten er afhængig af omgivelsestemperaturen.
Den termoelektriske køleboks er måske ikke det bedste køleskab til campingvognen – men til gengæld er det et eminent køleskab til bilturen og kør-selv-ferien.
Fordele:
- Billig investering i forhold til effekten
- Et let køleskab, der er god til bilferien
- Lydløs i drift
Ulemper:
- Afhængig af de omgivende temperaturer
- Skal bruge 12, 24 eller 230V for at virke
4. Køleboks med kompressor – Den tunge dreng i klassen
Kompressorkøleboksene er den tungeste løsning, du kan vælge. Til gengæld får du en køleboks med minimalt strømforbrug, mulighed for både køl og frys og et køleskab, der har en rigtig god kølekapacitet – selv ved ekstreme omgivende temperaturer.
Med andre ord: Den bedste køling, du kan få fingrene i, er kompressor-køling.
Kompressorkøleboksen virker på mange måder som det køleskab, du har til at stå derhjemme: Et kølemiddel ændrer væske til gas, der sker en fordampning, som trækker det varme ud af køleboksens indvendige rum – og voila! Så bliver der koldt.
Fordi køleskabet bruger kølemiddel, er det næsten underordnet, hvordan temperaturen er udenfor. Du kan få kolde sodavand, om du er i Sahara eller på den lokale campingplads.
Fordele:
- Køler uanset temperatur
- Kan bruge 12, 24 og 230V
- Lavt strømforbrug
- Vejer ikke meget
- Velegnet til solenergidrift
- Fås med både køl og frys (så er der is i sommersolen!)
Ulemper:
- En tung løsning
- Støjer lige så meget som dit køleskab derhjemme
- Ligger i den høje prisklasse
- Du har begrænset rumindhold sammenlignet med køleboksens fysiske størrelse
Du skal finde en køleboks, der matcher dine behov
Grej-freak eller ej. Det kan være svært ikke bare at kaste sine penge efter den køleboks, der har den største kapacitet. Men som du måske kan læse mellem linjerne, er det ikke altid det bedste valg at investere i eksempelvis en køleboks med kompressor.
Ligesom du ikke har brug for en Range Rover, hvis du bor i byen, har du heller ikke nødvendigvis brug for en kompressorkøleboks.
Nej – det handler i stedet om at finde den køleboks, der matcher dine behov.
Hvis ikke, så kan du ende med at komme hjem med en køleboks, der er alt for kraftig til dine behov. Og det er penge lige ud af vinduet.
Er du stadig i tvivl om, hvilken køleboks der er den rigtige for dig?
4 huskeregler, der gør det nemt for dig at finde den rigtige køleboks:
Leder du efter en køleboks, du kan bruge til campingturen i Danmark?
Så kan en billig termoelektrisk køleboks som regel dække dine behov. Køleboksen kan kun køle med cirka 15-18 grader, men i en bil med klimaanlæg eller i den danske, milde sommer er det som regel tilstrækkeligt alligevel.
Køber I alligevel ind fra dag til dag, når I er på tur?
Så kan en lidt kraftige termoelektrisk køleboks være et godt bud. En lidt kraftige køleboks kan køle 30 grader under temperaturen udenfor, så hvis man køber ind fra dag til dag, er det mere end tilstrækkeligt selv i den hedeste danske sommer.
Køber I ind til flere dage ad gangen?
Hvis I for det første køber ind til flere dage ad gangen, og for det andet har jeres køleboks til at stå i forteltet, skal der lidt kraftigere midler i brug. Her rækker den termoelektriske køleboks ikke, og I skal derfor have fat i en kraftigere krabat.
Det kunne eksempelvis være en køleboks med kompressor. Strømforbruget er lavt, men kompressoren sikrer effektiv køling – også ved høje temperaturer, som der kan blive i et fortelt. Og så kan de endda ofte sluttes til 220V, så I kan bruge det som ekstra køleskab derhjemme.
Skal køleskabet stå i forteltet?
Ja, så skal I have fat i enten en køleboks med kompressor eller en absorptionskøleboks. Fordelen ved en absorptionskøleboks er, at den er lydløs og kan fungere udelukkende på gas, så I kan være helt uafhængige af el. Det er en billig løsning – lige indtil I slutter det til el.
Skriv en kommentar