Du ejer sikkert tøj med uld i, men ved du hvordan uld bliver til en strik? Hvordan skal uld vaskes, og hvilke fordele er der i de forskellige typer uld? Læs med her for at finde svar :-)
Indhold i artiklen
Hvad er uld?
Uld er pelsen fra forskellige dyre arter. Den type uld vi ser aller mest kommer fra får eller geder. Man bruger dog også uld fra andre dyr, som kameler, lamaer og angora kaniner.
Uld er betegnet som et naturligt materiale – altså et natur fiber.
Det kan bearbejdes på mange måder, det kan spindes til garn, og derefter bruges til at væve eller strikke med. Det kan også koges og presses sammen, så det bliver til filt.
Uld blend
Kvaliteter i uld
Når man bruger uld i beklædningsgenstande, opnår tøjet mange kvaliteter som fx:
- Elasticitet
- Nem rengøring
- Kan optage fugt som isolerer mod varme/kulde
- Vandafvisende
- Temperatur regulerende
Eftersom det er blevet mere tilgængeligt med syntetiske fibre, som ofte har lidt af de samme egenskaber som uld fra får, bruges uld ikke så ofte i tøj mere, som det har været gjort.
Se hvordan man laver uld fra får.
Hvad er lanolin
I uld finder du lanolin. Lanolin er en fedtet gul substans som får producerer som pleje til deres uld. Det er et natur materiale, som udvindes fra uld. Man har brugt lanolin i flere tusinde år, i flere forskellige kulturer.
Uld produktion
Hvert år bliver får barberet. Et fårs uld kan veje over 8 kg, men de fleste vejer ca 3-4 kg. Når fåret er blevet barberet renser man ulden, og på den måde fjerner man skidt og overskydende lanolin. Lanolin går ikke til spilde, men bruges i andre produkter, så som beauty produkter.
At karte uld
Næste trin i processen er at uld fibrene skal kartes. Det bliver gjort i en maskine, der har fine metal-tænder. Fibrene bliver glatte og bløde af at blive kartet.
Fra uld til garn
Man spinner uldfibrene til garn ved at spinde 2-5 garn strå sammen. På denne måde får man et langt stærkt garn. Der er forskellige processor, der skaber forskelige typer garn, der bliver brugt på forskellige måde til fremstillingen af tekstiler.
Merino uld
Merino uld er kendt for at være en af de mest eksklusive uldsorter, og kommer fra merino får. Merino uld er blødere end normal uld fra får. Det har også den højeste varme i forhold til vægten af ulden.
Fordele ved merino uld
- Blødt – merino uld er meget blødere end andre uld kvaliteter fra får
- Åndbart – Merino uld er temperaturregulerende
- Isolering – Ligesom almindelig uld, har merino uld en god isoleringsevne
Hvad bruges merino uld til?
Merino uld bliver ofte brugt til babytøj og børnetøj. Det benyttes også ofte, til folk der ikke kan lide almindelig uld, da det kradser mindre. Du kan finde det i tøjbutikker, hvor det ofte er brugt til: striktrøjer, tørklæder, huer og i blandings produkter.
Kashmir uld
Kashmir uld kommer fra kasmirgeden eller Pashminageden. Uldfibrene har fået deres navn fra oprindelsesstedet, som ligger mellem Pakistan og Indien. I dag produceres kashmiruld i mange dele af verden, men de ledende produktionslande er Kina og Mongoliet.
Geden producerer to typer uld. En tykkere, grovere uld, som bruges til at lave børster med, og en findere blød underuld. Kashmir underuld er finere, blødere, lettere og stærkere end uld fra får.
Hvorfor er Kashmir dyrt?
Der skal rigtig mange processor til at farme kasmir uld. Som nævnt har geden to typer uld, og man skal derfor bruge tid på at separere de to typer, da de har forskellige formål. Det er inderulden der bruges til fremstilling af tekstiler, og den kan kun farmes når geden skal fælde. Man kan enten børste geden og samle kashmir i en pose, eller “plukke” geden med fingrene. Det tager normalt en til to uger at børste al kashmir af geden. Den grovere uld får man ved at barbere geden, ligesom man gør ved et får.
Hvad er Mohair?
Mohair kommer fra angora geder. Selvom du nok har hørt om angora uld før, så er det vigtigt at vide at angora uld, og mohair ikke er det samme da, angora uld kommer fra kaniner, og mohair kommer fra angora geden. Mohair er en lang glat fiber. Det bruges ofte til striktrøjer, huer, halstørklæder og meget andet.
Mohair er ofte kendt som et “diamant fibre” fordi det er meget stærkt.
Mohairs kvaliteter
Mohair er specielt godt til folk med sart hud, eller til folk der ikke kan lide at tøjet kradser. Mohair er temperaturregulerende, antibakteriel og elastisk.
- Flexibelt
- Ikke brændbart
- Letvægtigt
- Blødt
- Varmt
Hvordan skal man vaske mohair?
Mohair kan vaskes med uld shampoo i lunkent vand. Husk at ligge tørre dit strik så det holder pasformen!
Hvad er forskellen på cashmere og mohair?
Begge typer uld er anset som værende et luksus materiale fra geder. Forskellen på disse to typer uld, er at de kommer fra forskellige racer geder.
Hvad er Angora uld?
Angora uld kommer fra en af de fire arter angora kaniner. Pelsen er blød, varmt og stærk. Uldet bliver ofte blandet med andre former for uld, for at gøre tøj blødere. Ulden bliver høstet ca 3-4 gange om året. Det er en lang process at samle meget angorauld, fordi kaninerne ikke er af ret stor størrelse, og der derfor heller ikke er så meget uld at hente af gangen. Det er også med til at gøre prisen på angora uld dyrere.
Hvordan får man Angora uld?
I videoen her ser du hvordan en angora kanin bliver trimmet, for at få fat i den smukke pels.
Alpaca uld
Der findes to former for Alpaca uld: Huacaya og Suri.
Huacaya fibrene er krøllede, elastiske og minder meget om uld fra får. Suri fibre er lige, lange, bløde og ligner lidt silke dreadlocks, Suri uld minder mest om cashmire. Der findes også baby Alpaca, som er de første fibre der er barberet fra en fuldvoksen Alpaca. Det er det aller fineste og højeste kvalitet af Alpaca uld.
Kvalitet – Alpaca uld
I gamle dage var det kun kongelige der måtte bruge Alpaca uld. I dag er Alpaca uld solgt på mange måder.
Alpaca uld indeholder ikke lanolin, som uld fra får gør. Ulden er derfor allergivenligt, hvilket betyder at folk der ikke kan tåle uld fra får, ofte kan tåle Alpaca uld. Alpaca uld er elastisk, kradser ikke og er også rynkefrit.
Hvordan får man Alpaca uld?
I videoen her ser du hvordan en Alpaca bliver barberet. Alpacaer skal barberes fordi de ikke fælder. Dette betyder at de nemt kan overophede, så det er i dyrets bedste interesse at barbere den.
Respekter din uld
Nu du har læst og lært så meget om de forskellige typer uld, er du forhåbentligt blevet klogere på hvor mange processor det tager at fremstille tekstiler med uld. Vi synes derfor også at det er værd at vide hvordan du får din uld til at holde længst tid, samt hvordan man passer bedst på det.
Vaskeanvisninger for uld
I langt de fleste tilfælde er tøj med uld sart. Vi anbefaler derfor at du følger vaskeanvisningerne, på hvert enkelt stykke tøj. Hvis du vælger at bruge vaskemaskinen, skal du vaske på en finvask. Dvs et koldt program, hvor der er skruet ned for centrifugeringen.
Jeg anbefaler at du vasker din strik i hånden, da du på denne måde har mest kontrol. Hvis du lige har købt en ny uld strik, der er et blandingsprodukt, er det værd at vide at nogle fibre ikke holder farve så godt som andre. For at holde farven på dit tøj, er det derfor til fordel at vaske det i hånden, så du ikke misfarver dit nye tøj.
Du må aldrig ligge dit uld i blød! Du kan komme til at lave skjolder i tøjet, og som nævnt kan der komme misfarvninger med risiko for at tøjet smitter af.
En rigtig vigtig ting er at du liggetørre dit strik i et ventileret område!
Læg det på dit tørrestativ for at holde formen på det. Hvis du hænger det op på bøjle, har tøjet tendens til at blive skævt, og det ville være synd :-)
Disclaimer
Vi har I denne artikel valgt at fokusere på den kvalitet uld tilfører tekstiler og færdiglavede produkter. Går du ind for dyrevelfærd, er det vigtigt at du tager stilling til hvor din uld kommer fra. Kina har fx ingen restriktioner, når det kommer til, hvordan de behandler dyrene.
Vi er selvfølgelig bevidste om, at det ikke er alle der har dyrenes bedste intentioner, og ser uld som en industri der genererer penge. Det er derfor vigtigt man som forbruger, er kritisk om hvor ens uld kommer fra.
Formålet med artikelen er at vise produktion af garn, og fortælle om de forskellige typer der er. Vi håber du finder det nyttigt og har du nogle spørgsmål, er du velkommen til at skrive en kommentar :-)
Skriv en kommentar