En tøjdamper er en fantastisk måde at fjerne krøller i tøjet på. Overvejer du om en tøjdamper kunne være noget for dig? Eller er du i tvivl om, hvilken type du skal vælge? Læs med i artiklen her, hvor jeg gennemgår alt det, du skal vide om tøjdampere.
Indhold i artiklen
Steamer eller tøjdamper?
En steamer og en tøjdamper er faktisk nøjagtig det samme, og betegnelserne bliver brugt i flæng. Steamer er den engelske betegnelse for produktet (steam betyder damp på engelsk) og tøjdamper er den danske oversættelse.
Hvordan virker en tøjdamper?
En tøjdamper/steamer fungerer ved at den varmer vand op, til det danner damp. Dampen bliver påført tøjet via hovedet på damperen. Dampen glatter folder og rynker i tøjet ud.
Når man damper tøj, så hænger det på en bøjle mens det bliver dampet. Det kræver lidt øvelse, men når først du har fundet fidusen, så er det meget nemmere end et almindeligt strygejern.
Som en bonus, slår dampen bakterier ihjel, så damperen kan faktisk også bruges til at opfriske tøj som et alternativ til en vask eller rensning.
Hvilken tøjdamper skal du vælge?
Når du skal vælge en tøjdamper har du som udgangspunkt to valgmuligeder:
- Steamer til gulv
- Håndsteamer
Hvis du kun skal dampe tøj en sjældent gang i mellem, så er en håndsteamer fin. Men hvis du skal dampe tøj ofte, så vil jeg klart anbefale en gulvmodel. Den er hurtigere klar, den laver mere ensartet damp – og så kan du dampe meget mere tøj, på en vandopfyldning.
Test af steamer til gulv SteamOne Stilys
Jeg har testet Stilys tøjdamperen fra SteamOne og det har virkelig været en fornøjelse! Det er en semi-professionel steamer, og det er tydeligt at det er en kvalitets steamer.
Steameren koster ca. 3000 kr. og kan købes hos bl.a. Elgiganten.
(Synes du prisen er i overkanten, så kan du købe “lillesøsteren” Minilys, som koster ca. 1700 kr.)
Strygning er virkelig noget af det værste, jeg ved. Derfor har jeg virkelig meget tøj hængende i skabet som jeg aldrig bruger – fordi det krøller. Siden jeg købte tøjdamperen fra SteamOne er jeg begyndt at bruge tøjet igen – fordi det er så nemt.
Tøjdamperen kan bruges på jakker og frakker som ofte er tykkere i materialet. Desuden følger der en handske med, som bruges ved genstridige typer stof, så du kan tage fat i tøjet, uden at brænde dig. Denne damper er klar til brug på under et minut!
Fordele
- Det hår hurtigt! Steameren er klar på 60 sekunder og der er ingen strygebræt, der skal pakkes frem og tilbage.
- Jeg kommer ikke til at lave folder i tøjet på samme måde som med et strygejern.
- Især viscose bliver super fint på ganske kort tid.
- Jeg kan dampe rigtig meget tøj på en vandpåfyldning
Ulemper
- Damperen koster lidt, hvis du vil have en maskine i høj kvalitet.
- Det kræver noget øvelse at få skjorteflipper og ærmer helt glatte.
Håndsteamer
Hvis du sjældent har brug for en tøjdamper, eller hvis du har brug for at have din tøjdamper med ud at rejse, så kan en håndsteamer være en god løsning. Håndsteameren er meget mere kompakt end en damper til gulv og så er den væstenlig billigere. Håndsteameren har vandbeholderen indbygget i den del, du holder i hånden. Det gør at tøjdamperen ikke kan indholde så store mængder vand, og den skal tit genopfyldes.
SteamOne har lavet en håndsteamer der hedder S-nomad.
Den kan købes hos ComputerSalg til 637 kr. her
Fordelene ved en steamer
Dampning er langt mere skånsomt for dit tøj end strygning, så hvis du ikke har en, anbefaler vi du anskaffer dig en! Vi har listet fordelene nedenfor :-)
- Langt hurtigere og nemmere at bruge end et strygejern.
- Kan bruges til at genopfriske tøj, der ikke trænger til en vask. (Dette er en god måde at skåne sine striktrøjer med uld i, så man skåner fibrene)
- Du skal ikke til at finde strygebrættet frem
- De fleste tøj dampere skal ikke indstilles, men kører efter en standard. Slut med at skulle rette indstillinger!
- Nem at tage men på farten
- Tøjdampere er hurtigt klar til brug
- Dampning fjerner bakterier og lugte i tøjet
Hvilke materialer kan man dampe?
Som tommelfinger-regel, kan alt der kan tåle strygning også tåle dampning. De kan bruges på langt de fleste materialer, som fx bomuld, silke, uld og polyester. Du kan også dampe sarte materialer som kashmir, blonder, gardiner og meget mere. Selv læder og ruskind kan dampes, bare husk at gøre det “inside-out” så du skåner materialet!
Hvad kan ikke dampes?
Til tykkere og mere genstridige materialer, såsom denim, anbefaler vi at du stryger det, da det nemmere at stryge disse materialer. Herre skjorter er ofte af lidt tykkere materiale, så for at få det flotteste finish, anbefaler vi ligeledes et strygejern. Eller god tålmodighed :-)
Ofte stillede spørgsmål
Afhængig af dit behov, så bør du bælge en gulvmodel eller en håndholdt model. Jeg anbefaler, at du ofte lidt og får en semi professionel maskine som f.eks. SteamOne læs mere her
Langt de fleste materialer kan dampes. Meget tykke materialer kan være svære at få helt glatte, så her anbefaler jeg et strygejern.
Skriv en kommentar