Elsker du camping og outdoor livet? Og drømmer du om at ligge komfortabelt hver eneste nat, mens du er afsted? Så skal du læse med her. Jeg ser nærmere på forskellige typer af luftmadrasser og liggeunderlag, som kan gøre netop din ferieform ekstra behagelig!
Din type af ferie vil ofte afgøre dit valg af luftmadras eller underlag. På nogle af dine ture er det måske vigtigt, at madrassen eller underlaget ikke vejer alt for meget. Og andre gange betyder vægten ikke det helt store.
Komforten, den skal dog altid være i top, så du ikke føler, at du har sovet helt nede på jorden. Det er ikke sikkert, at luftmadrassen eller liggeunderlaget har det samme komfortniveau som din egen seng. Men med nutidens mange innovative modeller kan du faktisk komme ret tæt på! Vil du vide mere?
Indhold i artiklen
Hvad er forskellen på en luftmadras og et liggeunderlag?
I denne guide ser jeg nærmere på flere forskellige typer af luftmadrasser og liggeunderlag. Men hvad er forskellen på de to egentligt?
En luftmadras
- Er fremstillet i PVC / velour
- Kan du pumpe op med luft
- Kan du få i både enkelt og dobbelt udgave
- Kan du let folde
- Har en god højde
- Vejer mere end 1kg og helt op mod 10 kg.
Et liggeunderlag
- Er fremstillet i skum eller nylon
- Kan nogle gange pustes/pumpes op
- Kan du oftest få i enkelt udgaver
- Kan du hurtigt rulle sammen
- Har en lavere højde end en luftmadras
- Vejer under 5 kg og ofte under 1 kg.
Dykker du lidt dybere ned i de to kategorier, finder du en hel masse forskellige egenskaber. Lad os se nærmere på nogle af dem. Vi starter med liggeunderlaget.
Hvordan vælger du det bedste liggeunderlag?
Det kommer fuldstændig an på formålet, hvilket liggeunderlag du skal vælge. Er det til barnets første lejrskoletur? Til din egen vandringstur i bjergene? Eller til sommerens camping- eller cykeltur? Før du køber et liggeunderlag, bør du overveje følgende:
- Skal det være i skum eller polyester?
- Skal det kunne pustes/pumpes op?
- Hvor meget må det fylde?
- Hvor meget må det veje?
Et selvoppusteligt liggeunderlag giver god komfort
Fylder luftmadrassen for meget? Og virker det helt flade liggeunderlag bare slet ikke tiltalende? Så skal du se nærmere på et selvoppusteligt liggeunderlag. Glem bare alt om den gamle fodpumpe. Og gør dig klar til en ret behagelig soveoplevelse, som ikke fylder særlig meget at tage med på din rejse.
Det selvoppustelige liggeunderlag er ofte:
- Fremstillet i skum og/eller polyester
- Selvoppustelig til en vis grad
- Med mulighed for yderligere manuel oppumpning
- 5-10 cm højt
- 1-5 kg tungt
Det fungerer godt til mange formål. Det er både smart, når du skal på camping, vandring eller andre rejser. De helt lette modeller kan du nemt tage med på en længere rejse, og de tungere modeller er stadig lettere end en almindelig luftmadras. Ulempen er dog en noget lavere højde, og selvom komforten er god på mange af dem, kan det komme til at føles, som om du ligger på jorden. Dog er de langt bedre at sove på end de ikke-oppustelige liggeunderlag.
Priserne varierer alt efter højde, størrelse og vægt.
Prisleje: 275-2000 kr.
Skal det være meget let?
..og har du ikke noget imod selv at puste det op?
Så skal du se nærmere på det smarte Urberg liggeunderlag. Her får du virkelig et letvægtsliggeunderlag – på kun 407 g! Du kan ovenikøbet puste eller pumpe det op, så det får en højde på ca. 5,5 cm. Dette liggeunderlag er virkelig ideelt, når du skal kunne pakke det i rygsækken og det hverken må fylde eller veje alt for meget. Det er alt sammen pga. dets svejsede luftkanaler, der også er med til at yde optimal komfort og sende dig direkte i drømmeland.
Let og komfortabelt? Det må være den ultimative win-win! Prisen er også fornuftig: 365 kr.
Det klassiske liggeunderlag i skum er prisfornuftigt og nemt at rejse med
Det er lidt af en klassiker, som de fleste af os nok kender fra vores første lejrskoletur eller den årlige spejderlejr. Det er luftmadrassens storebror. Det er fladt. Hvis ikke du allerede har gættet det, så snakker jeg om liggeunderlaget i skum. Du kender det nok som tyndt og ukomfortabelt, men i dag fremstilles det klassiske liggeunderlag i en tykkere skum, som er mere behageligt at sove på.
De klassiske liggeunderlag i skum er normalt:
- Fremstillet i EVA skum
- 8-14 mm tyk
- Modstandsdygtigt – suger ikke vand
- Isolerende mod kulde fra jorden
- Kun 150-362 g. tunge
Liggeunderlag i skum er både gode til vandring med backpack, cykelferie eller festival – ja, generelt hvor dit udstyr skal veje så lidt som muligt. Ulempen er dog, at du ikke ligger særligt højt over jorden og at underlaget på på trods af sin lave vægt fylder en del.
Priserne varierer alt efter mærke og tykkelsen på liggeunderlagene.
Hvordan finder du den bedste luftmadras?
En luftmadras kan have mange formål. Det kan være til svigermor, der skal overnatte for en enkelt nat. Eller til årets campingferie, hvor ungerne skal sove ude i forteltet. Det kan også være, at du skal på cykelferie og overnatte i telt. Afhængig af formålet skal du tænke over disse ting, når du skal ud og investere i en ny luftmadras:
- Skal det være en enkelt eller en dobbelt udgave?
- Skal den være så let som muligt?
- Skal den selv kunne puste sig op?
- Skal den kunne pumpes op med fod- eller luftpumpe?
- Har du en pumpe, der passer?
En luftmadras med pumpe er billig og nem at transportere
Skal det være lidt old school? Så er en luftmadras til pumpe det helt oplagte valg. Ej, det handler faktisk også om vægten på din luftmadras. Når der ikke er indbygget en pumpe i madrassen, er den langt lettere. Det gør det f.eks. nemmere at have den med i cykeltaskerne eller i rygsækken – uden at ryggen giver efter eller cyklen siger stop!
Når du køber din luftmadras, er det altid en god idé at undersøge, om pumpen er inkluderet. Det er den sjældent, og så koster det lidt ekstra. Du kan købe alt fra fodpumper og håndpumper fra 30 kr. og op af, til lynhurtige luftpumper til strøm fra 70 kr. og op af. De fås hos de fleste forhandlere af luftmadrasser.
Luftmadrasser til pumpe er typisk:
- Forholdsvis lette på 1,7-5 kg (afhængig af størrelse og model)
- I PVC materiale, evt. med velour
- 18-22 cm høje
- Med dobbeltventil
- Eksklusiv pumpe (købes separat)
Priserne på luftmadrasserne varierer alt efter mærke, højde og vægt.
Prisleje: 80-207,5 kr.
Klassisk, stabil og let enkelt luftmadras Flockwell – 1,7 kg – 20 cm høj – 159 kr.
Og når du ikke gider bruge pumpe..
Så er den innovative, men ret enkle luftmadras fra FatBoy helt perfekt.
Glem alt om fodpumper og hårdt arbejde. Denne smarte air bed kræver blot en enkelt bevægelse gennem luften for at fylde madrassen op. Den vejer kun lidt over 1 kg og er derfor nem at pakke i tasken og have med på camping, på stranden, til festival, til en picnic eller bare til afslapning ude i haven.
Du kan også finde utrolig mange selvoppustelige luftmadrasser. Det vil sige, hvor luftmadrassen har en indbygget pumpe og fyldes med luft af sig selv – okay, måske du lige skal trykke på en enkel knap, men så får du også hurtigt magien at se!
En selvoppustelig luftmadras gør (luksus) campinglivet let!
En selvoppustelig luftmadras med indbygget pumpe er utrolig smart. Det er campingverdens svar på en luksusmadras! Tidsforbruget på at klargøre den er minimalt. Du slipper nemlig for at stå og bakse med at pumpe den op. Den skal blot foldes ud og sættes til strøm. Det går lynhurtigt, og du kan bare stå og se på! En anden god ting er, at du aldrig ender med at have glemt pumpen, da den er indbygget i selve luftmadrassen.
En selvoppustelige luftmadras er:
- Med indbygget pumpe til strøm
- I PVC materiale, evt. med velour og/eller pude udformning.
- 4,9 kg – 9 kg tung (afhængig af størrelse og model)
- 46-50 cm høj (oppumpet)
- Inklusiv taske til opbevaring
Dette gør den selvoppustelige luftmadras særdeles velegnet til din campingtur eller til at have med i sommerhus. Idet den vejer en del, er den dog ikke så nem at have med, hvis du f.eks. skal cykle på camping eller hvis du skal ud på en længere vandringstur. Den er bedst, når du pakker bil/campingvogn/autocamper med al din oppakning. Så du højst skal slæbe luftmadrassen ud i forteltet eller ind i sommerhuset.
Priserne varierer alt efter luftmadrassens mærke og højde.
Prisleje: 249-465 kr.
Blød enkelt luftmadras Schou med hurtig oppumpning – 5,15 kg – 46 cm høj – 261 kr.
Når luftmadrassen flader ud..
Pokkers også. Der findes ikke noget værre end at vågne op på en halvflad luftmadras. Der kan være flere årsager til, at din luftmadras mangler luft. Hvis du selv har pumpet den op, har du måske ikke fået lukket ordentlig til for ventilen? Der kan også være gået hul i den, hvis du har haft den med ude i naturen, og den har ramt en lille sten. Så er det frem med lappegrejet, som du kan købe hos de fleste forhandlere af luftmadrasser.
Hvornår har du brug for en luftmadras eller et liggeunderlag?
Der er mange tidspunkter, hvor du får brug for en af delene. Nedenfor kan du se mine forslag til, hvornår det er bedst at vælge enten luftmadrassen eller liggeunderlaget.
Campingferie – vælg gerne en god luftmadras, så dem i forteltet overnatter lige så behageligt som dem i campingvognen. Vil du kunne sætte op og pakke ned i en fart? Så skal du vælge en model med indbygget pumpe!
Cykelferie – vælg gerne et oppusteligt liggeunderlag eller en let luftmadras til pumpe. På den måde skal du ikke cykle med alt for mange kg, og du får stadig en behagelig nattesøvn.
Festival – skal det være primitivt? Så skal du vælge det helt billige skum liggeunderlag. Skal det være luksus? Så kan du slæbe den tunge luftmadras med indbygget pumpe med. Men du kan også investere i en air bed, som vejer meget lidt og let kan pakkes i din taske.
Vandretur – rejser du udenlands, kan du ikke have så mange kg med. Derfor er det en god idé at vælge et let liggeunderlag, som er nemt og pakke og som ikke fylder alt for meget.
Overnattende gæst – vælg gerne den selvoppustelige luftmadras med en god højde, så din gæst får den bedst mulige nattesøvn.
Det var alt for denne gang. Jeg håber, at du med guiden her, er kommet et skridt tættere på at vælge den helt rette luftmadras eller det perfekte liggeunderlag til netop din campingferie, vandretur eller festivalsoplevelse!
Skriv en kommentar